Pentru a predica bine nu este suficient sa stapanesti subiectul, trebuie ca si subiectul sa puna stapanire pe tine!-ANONIM

luni, 27 februarie 2012

                      Primul mantuit dintre Neamuri !
                                          F. Ap. 9 . 26 - 40
      Oriunde te-ai afla Domnul Isus iti poate aduce mantuirea Sa . Asa s-a petrecut cu famenul Etiopian in drumul pustiu ce ducea spre Gaza . El e primul rod dintre neamuri  . Din mantuirea lui se pot invata urmatoarele :
     1 . Fortele implicate  :  ingerul si Filip  v.26 - 27
In mantuirea  Domnul a implicat mai multe persoane si continua sa o faca si cu altii dorind sa ne implice si pe noi ! Despre cati ingeri a implicat EL vom afla in cer !
     2.  Coincidentele
 Dumnezeu a condus circumstantele in asa fel incat sa fie cateva coincidente fericite:
      -  famenul sa cumpere de la Ierusalim cartea Isaia v.28
      -  sa citeasca exact cap 53  cand la ajuns Filip  v.32-33
      -  sa gaseasca apa in pustie exact cand trebuia sa se boteze  v.36
Ce minunat a lucrat Dumnezeu in mantuirea noastra in pustia acestei lumi conducand circumstantele spre un deznodamand fericit ! Asa continua sa faca si cu altii !
     3 . Predicarea centrata pe Domnul Isus  v.35 
  Filip i-a propovaduit pe ISUS din Scripturi . Putea sa-i vorbeasca despre alte subiecte dar numai predicarea centrata pe Domnul Isus aduce mantuirea si nasterea din nou .Asa a facut si Petru la Cincizecime si Pavel in predicile lui . Este kerygma  adevarata !
     4. Importanta botezului v.36
  Odata ce a acceptat mesajul , famenul a cerut botezul ca expresie exterioara a unei credinte interioare  v.37 Botezul lui in apa prin scufundare a indeplinit ,,simbolismul " din Rom .6 .3-5 .
     5. Consecinta  mantuirii  v.30
  Implinind ce trebuia implinit i-a adus famenului ,,bucuria mantuirii ",  ce-l va insoti toata viata . La fel este si cu toti cei ce il accepta  azi ca Mantuitor personal pe Domnul Isus in drumurile din pustia lumii acesteia , Pentru ca scopul Lui e sa ,,caute si sa mantuiasca ce era pierdut "  . Luca 19 .10
     6.  Domeniile afectate
  In actul mantuirii au fost implicate :
          -  intelectul  v.31
          -  vointa    v.36 -37
          -  sentimentele v. 39b
Acestea sunt efectate la fiecare mantuit si azi .
Concluzie :
  Mantuirea ministrului de finante din Etiopia demonstreaza ca afirmatia lui Petru din F. Ap 10.35 e adevarata, Dumnezeu nu este partinitor !. El si nu Corneliu a fost primul mantuit dintre Neamuri ! Cu el s-a inceput expansiunea mantuirii pana va veni Domnul Isus sa -si rapeasca Mireasa Sa .

Vasile Bonda ( Wes)

Niciun comentariu: